Luna martie este cunoscută şi sub numele de Mărţişor. În primele zile ale acestei frumoase luni, băieţii şi bărbaţii oferă fetelor, femeilor şi mamelor mici podoabe. Prin simbolul mărţişorului oamenii celebrează şi se bucură de venirea primăverii. Totodată dăruirea mărţişorului unei persoane dragi este un semn de preţuire şi iubire. Legate cu un fir împletit în două culori, roşu cu alb, mărţişoarele se aşază la piept sau la reverul hainelor.
În aceste zile elevii de şcoală oferă mărţişoare colegelor de clasă, dar mai ales doamnei învăţătoare. Mărţişorul este ales cu grijă, deoarece prin simbolul pe care îl reprezintă transmite un anumit mesaj. Pentru doamnele profesoare copiii cumpără mărţişoare cu flori, fluturi sau diverse figurine. Colegelor lor, băieţii le oferă mărţişoare în formă de inimioare mici şi gingaşe, reprezentări de animăluţe, floricele, litere sclipitoare sau chiar numele fetiţelor care le vor purta.
Fetiţele le agaţă cu mândrie în piept şi le poartă agăţate de haine toată luna martie, ca pe nişte bijuterii autentice. Deşi acum tradiţia nu mai este respectată, în trecut, fetele purtau mărţişoarele până ce vedeau primul copac înflorit, după care le legau de ramurile acelui copac. Era un simbol prin care îşi exprimau speranţa, optimismul şi credinţa în mai bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu