sâmbătă, 1 decembrie 2012

Compunere - Târgu Mureș - descrierea unui oraș


O compunere - descrierea unui oraș - despre orașul Țârgu Mureș.

Vedere din municipiul Târgu Mureș

În centrul România, pe cursul unui râu cu apă cristalină, înconjurat ca o cetate de dealurile înverzite de pădurile întinse, se află frumosul oraș Târgu Mureș. Târgul de pe Mureș, așa cum era cunoscută în vechime vechea urbe ardeleană, este un oraș vechi cu o istorie bogată, plină de frământări, de împliniri, dar și de alte aspecte mai puțin măgulitoare. Fondat în timpuri străvechi, data întemeierii nefiind cunoscută documentelor oficiale, orașul Târgu Mureș cunoaște prima atestare documentară în anul 1332. De atunci, orașul s-a dezvoltat în permanență ajungând în prezent un important centru cultural, economic și turistic al României. 

O plimbare prin centrul orașului Târgu Mureș este o experiență frumoasă. Piața centrală, numită Piața Trandafirilor, încântă vizitatorii cu miile de trandafiri, în special colorați roșu-sângeriu, plantați în spațiile verzi. Ai impresia că te afli într-o grădină cu flori, bine întreținută în care flori multicolore îți zâmbesc și îți urează la tot pasul bun venit în oraș. Pe marginea pieței, case cu o arhitectură veche, zugrăvite în culori diverse, sunt o mărturie vie a trecerii timpului peste bătrânul oraș. Totodată, arhitectura acestora scoate în evidență iubirea față de frumos a târgumureșenilor. Cea mai frumoasă și mai apreciată clădire a orașului este Palatul Culturii. Vechi edificiu cultural, palatul este una dintre emblemele orașului. Vitraliile deosebite, oglinzile impunătoare din Sala Oglinzilor, precum și ornamentele bine lucrate din incinta și din exteriorul acestuia sunt doar câteva elemente apreciate de vizitatorii care au călcat pragul orașului. Alte clădiri care merită vizitate, fiind totodată și muzee sunt cele care găzduiesc Muzeul de Istorie, Muzeul de Științe Naturale și Casa Teleki. Construcții vechi, deosebite sunt și Palatul Prefecturii, Palatul Primăriei, Palatul Apollo și Casa cu Arcade. Ultimele două clădiri, sunt aflate în Piața Trandafirlor, în apropierea unui alt edificiu cultural important al Târgu Mureșului, Teatrul de Stat. 

În capătul Pieței Trandafirilor, două maiestuoase edificii de cult, Biserica Înălțarea Domnului și Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, străjuiesc strada ce urcă colina lină spre Cetatea Medievală din Târgu Mureș. Cu ziduri groase şi bastioane puternice, încă bine păstrate, deși a fost construită la începutul secolului XVII, cetatea prezintă în incinta acesteia o biserică reformată cu o arhitectură gotică din secolul XIV-lea. În prezent în cetate au loc diferite acţiuni cultural-artistice, precum expoziţii de pictură și fotografie.

Din apropierea porții de intrare în cetate, pornește o stradă care șerpuiește pe un deal abrupt. După ce urcă panta încadrată de pomi și arbuști, se oprește în vârful dealului, numit Platoul Cornești. Aici, în mijlocul pădurii dese de stejari își are sediul o Grădină Zoologică, a doua ca mărime din România. O plimbare printre aleele din grădina cu sute de animale din toate zonele lumii este modalitatea cea mai bună de a îmbina o plimbare în aerul proaspăt de pădure cu ocazia de a cunoaște fauna pământului.

Așezat la intersecția principalelor magistrale rutiere ale României, Târgu Mureș este un oraș care merită vizitat. El reprezintă o pagină importantă din Istoria României, precum și un centru multicultural, care a demonstrat că îmbinarea diferitelor etnii și culte poate fi un câștig pentru viață unui oraș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu